2. AVRASYA REKTÖRLER TOPLANTISI YAPILDI

Toplantının bu yıl ki teması “Yükseköğretimle Oluşturulan Köprüler: Bir Avrasya Modeli Arayışı ve ESRUC Konsorsiyumunun Oluşturulması.”

Atatürk Üniversitesi Orta Doğu ve Orta Asya-Kafkasya Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen ve 3-6 Haziran tarihleri arasında sürecek olan 2. Avrasya İpekyolu Üniversiteler Toplantısı (ESRUC) başladı. Toplantının bu yıl ki teması “Yükseköğretimle Oluşturulan Köprüler: Bir Avrasya Modeli Arayışı ve ESRUC Konsorsiyumunun Oluşturulması.”

Kültür ve Gösteri Merkezi’nde başlayan toplantıya tarihi ipek yolu üzerindeki Afganistan, Azerbaycan, Arnavutluk, Bangladeş, Başkurdistan, Kırım, Fransa, Gürcistan, Macaristan, Nahçivan, Hindistan, Irak, İran, İtalya, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya, Malezya, Moğolistan, Fas, Pakistan, Suudi Arabistan, Ukrayna ve Tacikistan’daki üniversitelerden 97 rektör ve üst düzey temsilci ile 40 Türk Üniversitesinin rektörlerinden oluşan 137 bilim adamı katılıyor.

Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Hagigat Muharremova ve Ebru Sunar’ın müzik resitalinin ardından açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak geldi.

Koçak, konuşmasında, “Yükseköğretimle Oluşturulan Köprüler: Bir Avrasya Modeli Arayışı ve ESRUC Konsorsiyumunun Oluşturulması” konusunun tartışılacağı ve İpek Yolu Üniversiteler Birliği’nin oluşturulacağı 2. Avrasya İpek Yolu Üniversiteleri Toplantısı’na katılan bilim adamlarına teşekkür etti.

Başbakanlık Tanıtma Fonu Başkanlığı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Türkiye İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Erzurum Valiliği, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO), Erzurum Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Türk Hava Yolları (THY) ve grubu Trabzon’da ağırlayacak olan spordan sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak’a ve emeği geçen diğer kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Rektör Koçak, 2 Avrasya İpekyolu Üniversiteler Toplantısı’na Atatürk Üniversitesi olarak ev sahipliği yapmaktan büyük bir onur duyduklarını söyledi.

“Bugün, ‘Yükseköğretimle Oluşturulan Köprüler: Bir Avrasya Modeli Arayışı ve ESRUC Konsorsiyumunun Oluşturulması, amacıyla bir araya geldik’ diyen Koçak, şöyle devam etti:
“Eminim, bu tür sıcak ve barışçıl ilişkiler ülkelerimiz ve üniversitelerimiz arasında bilimsel ve teknolojik projeler ve aynı zamanda kültürel ve sosyal faaliyetlerle sonuçlanacaktır. Erzurum İpek Yolu üzerindeki önemli yeri nedeniyle tarih boyunca birçok uygarlık için bir merkez olmuştur. Şehrin bu tarihi fonksiyonunu bugün Atatürk Üniversitesi sürdürme amacıyla hareket etmektedir. Atatürk Üniversitesi için bu önemli bir sorumluluktur. Dün olduğu gibi bugün de Erzurum, Orta Doğu, Kafkasya, Avrupa ve Uzak Doğu arasında köprü olacaktır.”

Atatürk Üniversitesi’nin, Türkiye`de kurulan en büyük ve en eski üniversitelerinden biri olduğunu anlatan Rektör Koçak, 1957 yılında kurulan Üniversitenin şu anda 19 Fakülte, 3 Yüksekokulu, 12 Meslek Yüksekokul, 7 Enstitü, 15 Araştırma Merkezi, 2 bin 500 akademik personel ve 4 bin idari personele sahip olduğunu, ayrıca lisans ve ön lisans eğitimi gören 43 bin, Uzaktan Eğitim Merkezi’nde ise 23 bin öğrenciye sahip olduklarını söyledi.

Atatürk Üniversite’sinin geçen yıl bilimsel dergilerde 830 makalesinin çıktığını, 2010 yılında ulusal ilk on üniversite arasında yer aldıklarını, ayrıca Hollanda Leiden Kriterlerine göre dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasına Atatürk Üniversitesi’nin de girdiğini hatırlatan Rektör Koçak, Atatürk Üniversitesi’nin en önemli vizyonunun bilgi ve teknoloji tabanlı bir eğitimi öğrencisine vermek olduğunu anlattı.

“Bu bağlamda, bizim en önemli hedefimiz temsil ettiğiniz üniversitelerinizle bilimsel işbirliği anlaşmaları yapmak ve bunu kalıcı hale getirmektir” diyen Rektör Koçak, atılan bu adımların süreç içerisinde taraf olan ülkeler için mükemmel sonuçları olacağını ifade etti.

2. Avrasya İpek yolu Üniversiteleri arasında bilimsel işbirliği, ortak projeler, bilim adamı ve öğrenci değişimi gibi çeşitli bilgi ve uygulama alanlarında ortak çalışmalar yapılmasının tüm taraflar için yeni fırsatlar yaratacağını anlatan Koçak, gerçekleşecek ESRUC Konsorsiyumu ile Atatürk Üniversitesi’nin diğer üniversitelerle birlikte küreselleşme yolunda önemli bir aşama elde edeceğini anlattı.

Koçak, Atatürk Üniversitesi’ndeki uluslararası öğrenci sayısının ve geleneksel hale getirilen yaz okulu uygulamaları hakkında da bilgi verdi. Koçak, Atatürk Üniversitesi’ndeki yabancı öğrenci sayısının her yıl biraz daha arttığına rikkat çekti.

Erzurum’un ve Atatürk Üniversitesi’nin 2011 Kış Universiade Oyunlarıyla ilgi merkez bir il olduğunu da hatırlatan Rektör Koçak, Atatürk Üniversitesi’nin bir sonraki adımının ise kış olanaklarına sahip ülkelerin üniversitelerini Erzurum’da bir araya getirmek olacağını sözlerine ekledi.

Habibbeyli: ”Koçağın destekçileriyiz”

Konuklar adına bir selamlama konuşması yapan Nahçivan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsa Habibbeyli ise Erzurum’un tarihi ipek yolu üzerinde doğu-batı eksenini bağlayan köprü özelliği gören, son zamanlarda doğalgaz, petrol hatlarının da üzerinden geçtiği, öneminin daha da arttığı tarihi büyük bir kent olduğunu hatırlattı.

Habibbeyli, “Buradaki çalışmayla bir ‘Erzurum Modeli’ ortaya koyacağız ve hepimiz bundan istifade edeceğiz” dedi.

Toplantılarda üniversite eğitimiyle ilgili aktüel ve önemli konuların müzakere edileceğini anlatan Habibbeyli, başta Azerbaycan üniversiteleri olmak üzere Türk dünyası üniversitelerinin Rektör Koçak’ın bu önemli girişiminin samimi ve yakın destekçileri olduklarını kaydetti.

Özcan: “Gurur duyuyoruz”

Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ise konuşmasında, Atatürk Üniversitesi’nin ilkini geçen yıl başarıyla yaptığı organizasyondan mutluluk ve gurur duyduklarını söyledi.

Küreselleşmenin derinleştiği bir dünyada ülkelerin ve kurumların işbirliklerini artırarak ayakta kalabileceklerini ve gelişebileceklerini hatırlatan Özcan, “Birbirimizle hem rekabet halinde hem de işbirliği halinde olmalıyız. Bunu başarmadan varlığımızı koruyamayız” uyarısında bulundu.

Türkiye’de yabancı öğrenci sayısının çok az olduğunu, bunu artırmak için YÖK olarak çeşitli düzenlemeler yaptıklarını anlatan Özcan, yabancı öğrencilere yönelik sınavları kaldırdıklarını, artık üniversitelerin kendi kriterlerini koyarak yabancı öğrenci alabildiklerini, bu uygulama sonucu son yıllarda Türk üniversitelerinde okuyan yabancı öğrenci sayısında artışlar gözlendiğini bildirdi.

YÖK Başkanı Özcan, İpek Yolu Üniversiteleri arasında öğretim üyesi ve öğrenci değişimi sağlanması ve ortak bilimsel projeler yapılması konusunda sağlam ve kalıcı temeller atılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Akdağ: “Model geliştirilmesi önemli”

Sağlık bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ise konuşmasında 1. Avrasya İpek Yolu Üniversiteleri Toplantısı (ESRUC)’un geçen yılkı toplantısına da katıldığını hatırlatarak, bu yıl ki toplantıya katılmaktan da büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi.

Üniversitelerin ülkelerin en önemli kurumları olduğunu, gelişmenin, kalkınmanın temelinde eğitimin olduğunu hatırlatan Akdağ, üniversiteler arasında gerçekleştirilecek işbirliklerinden herkesin kazanacağını hatırlattı.

Maksadın bireylerin refah ve özgürlüklerini artırmak olduğunu anlatan Akdağ, bu yolda ortaya konulan çabaların hepsinin çok değerli ve anlamlı olduğunu belirtti ve üniversitelerin bu konuda öncü bir görevi olduğunu hatırlattı.

Toplantıdaki en önemli beklentinin üniversiteler arasında bir işbirliği modeli geliştirilmesi olduğunu ESRUC Konsorsiyumu’nun bu anlamda tarihi bir değere sahip olacağını ifade eden Bakan Akdağ, AK Parti Hükümeti’nin ülkenin dört bir yanını nitelikli kara, hava ve demiryollarıyla birbirine ve tarihi ipek yoluna bağladığını da hatırlatarak, bu yatırımlarla, ipek yolu ülkelerinin artık bugün birbirlerine dünden daha yakın bir durumda olduklarını sözlerine ekledi.

Açılış konuşmalarının ardından Erzurum Meslek Yüksek Okulu Öğrencileri Türk kumaşlarından ve yerli motiflerden esinlenerek hazırladıkları bayan kıyafetleri defilesi sundular. Öğrenciler tarafından tasarlanan kıyafetler büyük beğeni topladı.

Ayrıca Atatürk Üniversitesi Halıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde dokunan Hereke halılarla açılan sergide konukların ilgi odağı oldu.

2. Avrasya İpek Yolu Üniversiteleri Toplantısı daha sonra “Yükseköğretimle Oluşturulan Köprüler: Bir Avrasya Modeli Arayışı ve ESRUC Konsorsiyumunun Oluşturulması” teması etrafındaki genel oturumların ilkiyle tamamlandı.

Akşam saatlerinde Atatürk Üniversitesi Botanik Bahçesi’ne geçen rektörler burada adlarına hazırlanan ağaçları diktiler.

Rektörler daha sonra MÜSİAD Erzurum Şubesi tarafından verilen akşam yemeğine katıldı.

Konuk rektörler için akşam Kültür Merkezi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Dünyası Müzik Topluluğu tarafından bir de konser verildi.

  • 2. AVRASYA REKTÖRLER TOPLANTISI YAPILDI
  • 2. AVRASYA REKTÖRLER TOPLANTISI YAPILDI
  • 2. AVRASYA REKTÖRLER TOPLANTISI YAPILDI
  • 2. AVRASYA REKTÖRLER TOPLANTISI YAPILDI
  • 2. AVRASYA REKTÖRLER TOPLANTISI YAPILDI
  • 2. AVRASYA REKTÖRLER TOPLANTISI YAPILDI
  • 2. AVRASYA REKTÖRLER TOPLANTISI YAPILDI
  • 2. AVRASYA REKTÖRLER TOPLANTISI YAPILDI
  • 2. AVRASYA REKTÖRLER TOPLANTISI YAPILDI
  • 2. AVRASYA REKTÖRLER TOPLANTISI YAPILDI
  • 2. AVRASYA REKTÖRLER TOPLANTISI YAPILDI
  • 2. AVRASYA REKTÖRLER TOPLANTISI YAPILDI
  • 2. AVRASYA REKTÖRLER TOPLANTISI YAPILDI
  • 2. AVRASYA REKTÖRLER TOPLANTISI YAPILDI
  • 2. AVRASYA REKTÖRLER TOPLANTISI YAPILDI
  • 2. AVRASYA REKTÖRLER TOPLANTISI YAPILDI
  • 2. AVRASYA REKTÖRLER TOPLANTISI YAPILDI
  • 2. AVRASYA REKTÖRLER TOPLANTISI YAPILDI
  • 2. AVRASYA REKTÖRLER TOPLANTISI YAPILDI
  • 2. AVRASYA REKTÖRLER TOPLANTISI YAPILDI
  • 2. AVRASYA REKTÖRLER TOPLANTISI YAPILDI