ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TTURKS ROKET TAKIMI “GÖK-ÇEN 3000” ROKETİYLE YARIŞACAK

Hedefleri milli teknolojileri geliştirmek, sürdürülebilir başarı için birlik olmak ve Türk savunma sanayisine katkı sağlayarak Milli Teknoloji Hamlesi’ne olan ilgiyi artırıp roketçiliği yaymak olan TTurks Roket Takımı çalışmalarını 3 yıldır ATA Teknokent çatısı altında sürdüyor.

Atatürk Üniversitesi Uzay, Havacılık ve Savunma Teknolojileri Kulübü bünyesinde bulunan Türkiye Cumhuriyeti’nin havacılık ve uzay alanında gelişmesini amaç edinmiş mühendislik fakültesi öğrencileri tarafından 2018 yılında kurulan TTurks Roket Takımı ilk olarak Amerika’da düzenlenen IREC Yarışması’na katılmayı amaçlamış ve araştırma geliştirme çalışmalarına başlamıştır. Takım daha sonra, T3 Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sponsorluğunda düzenlenen ve Türkiye’nin millî teknolojilerini geliştirmeyi hedefleyen ilk ve tek festival olan TEKNOFEST Yarışması’na yönelmiştir.  ATA Teknokent’in de desteğiyle bu kapsamda çalışmalarına devam eden takım 2018 yılında katıldığı TEKNOFEST Yarışması Roketçilik alanında yarışarak Yüksek İrtifa kategorisinde Türkiye 3.sü olmuş ve tasarımlarıyla en özgün roket unvanını kazanmıştır.

Elde edilen bu başarı, TTurks Roket Takımı’nın motivasyonunu daha da artırarak bir sonraki yıl takımın yarışmaya 2 roket ile katılım yapmasına büyük katkı sağlamıştır. 575 takımdan ilk 30 takım arasında yer alan takım VEGA-1500 roketiyle Alçak İrtifa kategorisinde 4., VEGA-3000 roketiyle de Yüksek İrtifa kategorisinde 8.liği elde etmiştir. Jüriler tarafından atış için onay alan roketler T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk BAYRAKTAR’ın geri sayımıyla ateşlenmiştir. Takım ayrıca 2019 yılında Atatürk Üniversitesi için ayrılmış IDEF fuar alanında da yer alarak ATA-R 25 roketini üretip başarıyla sergilemiştir. 

2020 yılında ise ATA-R 3000 roketiyle TEKNOFEST’ te Orta İrtifa kategorisinde yarışan TTurks Roket Takımı, roketin raporlama aşamalarını başarıyla tamamlayıp atış hakkı elde eden sayılı takımlar arasında yer almıştır.

ATA Teknokent bünyesinde çalışmalarına devam eden takım bu yıl gerçekleştirilecek yarışma için tasarladıkları “GÖK-ÇEN 3000” roketiyle TEKNOFEST Roket Yarışması’nda Orta İrtifa kategorisinde derece almayı ve gelecek yıl yurt dışında gerçekleşecek yarışmalarda da ülkemizi temsil etmeyi hedeflemektedir. 

 

  • ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TTURKS ROKET TAKIMI “GÖK-ÇEN 3000” ROKETİYLE YARIŞACAK
  • ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TTURKS ROKET TAKIMI “GÖK-ÇEN 3000” ROKETİYLE YARIŞACAK
  • ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TTURKS ROKET TAKIMI “GÖK-ÇEN 3000” ROKETİYLE YARIŞACAK